Venlo steunt Wereldpaviljoen bij uitbreiding Afrika-paviljoen

05-02-2018

 De gemeente Venlo steunt de uitbreiding van het Wereldpaviljoen Steyl met een inleefatelier Afrika/Ghana met een bedrag van € 30.000. Dat heeft wethouder Hanno Lamers (CDA, toerisme, financiën)  het bestuur van het Wereldpaviljoen laten weten.
Volgens wethouder Lamers voorziet het Wereldpaviljoen in een duidelijke behoefte om voor scholieren en jeugd een educatief programma aan te bieden rondom het thema wereldburgerschap. De uitbreiding met veel virtual reality sluit aan bij de belangstelling en leefwereld van jongeren. De realisering en uitbreiding van het Wereldpaviljoen draagt, volgens het college van b en w Venlo nadrukkelijk bij aan het verder versterken van het reeds aanwezig cultuurhistorische aanbod in Kloosterdorp Steyl. Tevens wordt hiermee bijgedragen aan een duurzame exploitatie van één van de monumentale gebouwen –de vroegere drukkerij van het Missiehuis- zodat ook het cultuurhistorische ensemble behouden kan blijven.  De kosten van de uitbreiding zijn geraamd op 2 ton. Met de toezegging van Venlo en de eigen bijdrage en donaties tot heden is de helft bijeen. Het Wereldpaviljoen heeft de provincie Limburg ook gevraagd mee te participeren. Die aanvraag is in behandeling. Daarnaast worden fondsen benaderd om een donatie te geven aan dit project. 

Het Wereldpaviljoen startte drie jaar geleden met het inleefatelier Nicaragua.
Voordat ze in het dorp San Pedro aankomen maken de bezoekers een vlucht mee in een echte Fokker 50. Duizenden bezoekers en veel scholen hebben het dorpje San Pedro bezocht en hebben zich ondergedompeld in die andere cultuur. De reacties van docenten, kinderen en ouders zijn eensluidend positief. Met de uitbreiding wil het Wereldpaviljoen met name virtual reality gaan introduceren en daardoor ook een trekker worden voor jongeren. Zo wordt komt er een personenbusje in het atelier waarin de bezoeker een reis door Ghana beleeft. Via VR-brillen beleven de bezoekers ook het leven in een Ghanees dorp of zijn ze op bezoek bij het dorpshoofd. Een andere attractie wordt een rechtsreeks webcam verbinding met een dorpje in Ghana. De Afrikaanse kinderen kunnen via de Live Webcam de activiteiten van de Nederlandse bezoekers in deze belevingsruimte volgen en omgekeerd. Een bijzondere beleving ondergaan de bezoekers bij het project “Ferry to Paradise”. Een simulatie waar de bezoeker met Afrikaanse bootvluchtelingen de barre toch over de Middellandse zee beleeft en daarmee inzicht krijgt in de problemen van een vluchteling.
 

Bekijk meer nieuwsartikelen
Wereldpaviljoen Steyl trekt meer bezoekers en schoolklassen
Sponsorbord realisering Belevingscentrum Ghana
Ambassadrice Ghana enthousiast over het Ghana-belevingscentrum
Ben jij onze nieuwe collega?
Jong NL massaal naar WereldPaviljoen in Steijl
Jubilerend SOS Meerlo-Wanssum faciliteert bezoeken van scholen naar het Wereldpaviljoen
Het Wereldpaviljoen in Beleef Venlo
Artikel in HALLO Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas